fbpx

nieuws

onder de loep

PFOS & PFAS

De meest prangende vragen over PFAS

Sinds de commotie in Zwijndrecht heeft iedereen plots de mond vol over PFAS en PFOS. Maar wat voor stoffen zijn dit nu juist? Hoe gevaarlijk zijn ze? En bestaan er veiligere alternatieven voor PFAS? In deze blog beantwoordt labmanager Stefan De Vriese de meest prangende vragen, en leggen we in één adem ook uit wat je moet doen om in lijn met de wetgeving te werken.

> LEES DIT ARTIKEL
ELISA-techniek

Allergenen

Het probleem van voedselallergieën groeit. Om de verantwoordelijke proteïnen of ‘allergenen’ te detecteren, heb je geavanceerde technieken nodig. ECCA gebruikt daarvoor twee analyse-types: PCR (Polymerase Chain Reaction) en ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent

> LEES DIT ARTIKEL
Mycotoxines

Mycotoxines

ECCA heeft mycotoxines één van de speerpuntanalyses binnen zijn aanbod gemaakt. Om in te spelen op concrete vragen en te anticiperen op toekomstige uitbreidingen in de wetgeving, biedt ECCA nu reeds de mogelijkheid om een uitbreidingspakket te analyseren.

> LEES DIT ARTIKEL
Voedselveiligheid

Waarom een Merelbeeks laboratorium Qatarese koeien mag onderzoeken

In ons land hebben we een grote kennis over voedselveiligheid. Daarom kwam de Qatarese overheid bij VITO aankloppen om hun ‘cowfarms’ te onderzoeken. In die koeienstallen gebruiken ze gezuiverd afvalwater uit grootsteden. VITO engageerde ECCA voor de analyses van het drinkwater, de geoogste gewassen en de bodem: een mooie erkenning van ons wetenschappelijk topniveau.

> LEES DIT ARTIKEL
Corona voorkomen is beter dan genezen

Baanbrekende test om corona te voorkomen

ECCA is het eerste Belgische lab dat een test ontwikkelde om corona te voorkomen op de werkvloer. Met die test kan je het virus opsporen in afvalwater, in voedsel en op werkoppervlakken. Zo kan je de juiste maatregelen treffen nog voor het zich kan verspreiden.

> LEES DIT ARTIKEL