fbpx

ECCA kiest voor Eurofins

10 januari 2024 – ECCA gaat op in Eurofins, de wereldleider in analytische laboratoriumdiensten. Met deze overname wil de familie Benijts de toekomst van ECCA veiligstellen. Tom Benijts, co-CEO van ECCA: “Willen we een rol van betekenis blijven spelen, hebben we investeringen, expertise en schaalgrootte nodig. Eurofins kan en wil ons hierbij helpen.” Door deze deal wordt ECCA meteen het grootste lab voor voeding- en milieu-analyses van België.

 

Stabiele groeier…

Toen Eva Benijts en haar broer Tom in 2017 de fakkel overnamen van hun vader zijn ze volop gegaan voor extra groei. Zo hebben ze het investeringsbudget voor het geaccrediteerde lab sterk opgetrokken en werd er geïn- vesteerd in sales, marketing en customer care. En die inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. Tom Benijts: “De afgelopen 5 jaar steeg onze omzet tot 14 Mio € en tellen we meer dan 150 medewerkers. Onze inspanningen hebben gerendeerd, maar om in de toekomst in onze sector een rol van betekenis te kunnen blijven spelen is schaalgrootte cruciaal en zullen extra financiële middelen nodig zijn.”

 

…maar extra middelen en schaalgrootte nodig om toekomst te verzekeren

Als ECCA een ‘one-stop-shop’ wil blijven voor haar klanten, moet het een enorm brede waaier aan analyses kunnen blijven aanbieden. Door te integreren in een grote laboratoriumgroep zoals Eurofins krijgt ECCA toegang tot een veel grotere markt en de nodige financiële middelen om zo in bepaalde analyses verder te kunnen groeien.

 

Grootste lab van België

Eurofins bezit in België momenteel 6 laboratoria, waarvan twee in deze sector: Eurofins Food Testing Belgium, een microbiologisch lab in Nazareth, en Eurofins Euraceta, een voedingslab in Villers-le-Bouillet, dat in december 2022 werd overgenomen. Eurofins is reeds marktleider in de milieu markt, met lab-activiteiten in Nederland. Frederic Dupont, Managing Director van Eurofins Milieu: “Met de overname van ECCA verstevigen we ons marktaandeel en onze laboratorium capaciteit aanzienlijk in België. Bovendien kunnen we nu beroep doen op 150 gemotiveerde en gespecialiseerde medewerkers van ECCA die in de sector een uitstekende reputatie genieten. Ten slotte profiteren ook de klanten van deze acquisitie, omdat het analyse-aanbod enorm wordt uitgebreid en onze expertise verder lokaal wordt verankerd.”

Win-win voor beide partijen

ECCA en Eurofins staan nu samen voor de taak om de drie entiteiten in Merelbeke, Nazareth en Villers-le-Bouillet te integreren. Tom Benijts: “Dat wordt de uitdaging voor de volgende twee jaar. We kun- nen de structuur in België mee vormgeven, onze waarden en normen en onze ‘way of working’ trouw blijven, en verder groeien op manieren die voorheen buiten ons bereik lagen.” Eva Benijts: “Deze integratie zal ons helpen om onze dienstverlening uit te breiden, onze concurrentiepositie te versterken en te profiteren van synergieën binnen de groep. En ook voor onze medewerkers creëert deze overname nieuwe opportuniteiten. Het is een win-win voor beide partijen.” De twee co-CEO’s, Eva en Tom Benijts, blijven een actieve rol vervullen in de nieuwe entiteit.

 

Over Eurofins – de wereldleider in laboratoriumanalyses

Eurofins Scientific staat voor Testing for Life. Met meer dan 61.000 werknemers in een netwerk van ca. 900 labo- ratoria en 61 landen, bieden Eurofins-entiteiten een portfolio van meer dan 200.000 analytische methodes. Aandelen van Eurofins Scientific staan genoteerd op Euronext Paris Stock Exchange.

 


 

Heb je nog vragen hierover, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.