“Onze bedrijven delen dezelfde waarden: snelheid, efficiëntie en flexibiliteit”
Jules Destrooper & ECCA: gewaardeerde samenwerking
Jules Destrooper is het Belgische koekjesbedrijf dat vooral bekend is voor zijn typische natuurboterwafeltjes, de Lukken. Het originele recept uit 1886 is na 135 jaar bedrijfsevolutie nog altijd de basis. Marijn Dhaenens controleert samen met zijn collega’s de kwaliteit van het smakelijke aanbod. Daarvoor vertrouwen ze op ECCA-analyses. Hij is enthousiast over de familiale aanpak, hij waardeert de flexibiliteit en hij apprecieert ECCA als problem solver.
“We zijn ook trots dat we alleen met natuurlijke producten werken, zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen”, vertelt Marijn. “Om de kwaliteit van onze producten te garanderen, schakelen we ECCA in. Ze voeren zowel chemische als microbiologische analyses uit. Zo zijn we zeker dat alles voldoet aan de standaardeisen voor hygiëne en de kwaliteitsvoorschriften van onze producten.”
Wederzijds vertrouwen
Zolang Marijn zich kan herinneren, werkt Jules Destrooper al samen met ECCA: “Alle complimenten om te starten met die succesvolle samenwerking zijn dus voor mijn voorgangers. En voor ECCA zelf, omdat ze ons de juiste oplossingen blijven bieden, terwijl onze productiemethoden en –vereisten veranderen.”
“Het voordeel van een langlopende samenwerking is dat je elkaar leert aanvoelen”, merkt Marijn op. “Net zoals ECCA kiezen we voor een familiale aanpak en een grote betrokkenheid. In de praktijk merk je dat het best als we bijvoorbeeld vragen hebben over de analyses. Dan krijg je bijna altijd dezelfde ECCA-medewerker aan de lijn. Zo kan je meteen naar de essentie. Dat vergroot het vertrouwen en het werkt comfortabel. Omdat ze onze deadlines zo nauwgezet respecteren, loopt onze productie optimaal.”
Flexibiliteit is van goudwaarde
Voor Marijn is de reden om voor ECCA te kiezen duidelijk: “Het voordeel bij ECCA is dat ze — net zoals wij — snel kunnen schakelen. Ze reageren flexibel waardoor we zelfs op het laatste moment nog kunnen bijsturen. Bij andere labs is dat moeilijker. Eenmaal je daar in het systeem zit, volgen ze de procedures.”
“Mijn collega’s die de analyses aanvragen, weten intussen vlot hun weg op het online platform van ECCA. Daarmee gaat de aanvraag een stuk sneller. We geven alle details in via de website. Tot 15 uur kunnen we pick-ups aanvragen om de stalen de volgende dag te laten ophalen. Voor de vaste analyses hebben we vooraf data en tijdstippen afgesproken. Die opdrachten lopen op basis van ‘woensdag ophalen, vrijdag analyseresultaten beschikbaar’. Dat soort afspraken zijn volgens mij typisch voor een familiaal bedrijf zoals ECCA. Dankzij die aanpak kunnen wij de resultaten sneller naar onze klanten sturen.”
More than a lab
Via de online analyse-opvolging in Qlab krijgen Marijn en zijn collega’s de tussentijdse resultaten: “Vooral bij testing is het handig om meteen te reageren als er een onverwachte waarde opduikt. Zo winnen we tijd. Want sommige analyses van de grondstoffen of de afgewerkte producten duren tot tien werkdagen. Maar als je al na twee dagen een alarmerende parameter kan aanpakken, heb je acht dagen ingehaald.”
Marijn ervaart in de praktijk dat ECCA klaarstaat om meer te doen dan de resultaten zomaar doorsturen: “Als we een nieuwe validatietest willen opzetten, helpen ze mee om de relevante strategie te bepalen. Want voor sommige grondstoffen zijn wij geen specialist … we zijn koekjesbakkers. Maar net dan is het geruststellend dat we op de expertise van ECCA kunnen voortgaan. Op basis van die wisselwerking hebben we intussen validaties opgesteld die echt uniek zijn in onze sector.”
Innoverende problem solver
Voor Marijn maakt ECCA het verschil als problem solver: “De industrie gaat de laboratoria alsmaar meer om een actieve rol vragen. Bijvoorbeeld door een voor-analyse uit te voeren op de gegenereerde data. Dan kan het bedrijf sneller verder met de resultaten. En dat is wat ECCA nu al doet. Ze laten je niet met de ruwe data zitten, maar ze leveren die data gebruiksklaar aan.”
Volgens Marijn biedt de toekomst nog heel wat potentieel: “ECCA test de mogelijkheden om de analyseresultaten meteen tot grafieken en trendanalyses te verwerken. Zeker als je al die informatie op een centrale plaats terugvindt, win je veel tijd. Als we daardoor verder kunnen groeien, houden we ECCA uiteraard graag aan boord op basis van onze gemeenschappelijke waarden — snelheid, efficiëntie en flexibiliteit.”
Heeft het Jules Destrooper-verhaal je geïnspireerd?