fbpx

Aanpassing van het algoritme voor de berekening van de Nutri-Score

Sinds 2019 gebruiken heel wat Belgische merken de Nutri-Score: het voedingslabel met de 5 letters en 5 kleuren, dat in één oogopslag de voedingswaarde van een product weergeeft. Welke kleur en letter een product krijgt, wordt bepaald aan de hand van een algoritme dat het Franse Nutritional Epidemiology Research Team ontwikkelde.

Het algoritme koppelt positieve eigenschappen (zoals het gehalte aan eiwitten en vezels) aan negatieve eigenschappen (bijvoorbeeld de hoeveelheid suikers, zout, verzadigde vetten) om een score toe te kennen aan voedingsmiddelen. Deze score wordt vervolgens omgezet naar een combinatie van een letter (A tot E) en een kleur (groen naar rood). Producten met de meest gezonde samenstelling krijgen dus een groene aanduiding A of B.

Het Nutri-Score-algoritme wordt regelmatig herzien op basis van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe voedingsinformatie. Zo weerspiegelt het label altijd de meest actuele en wetenschappelijk onderbouwde informatie.

Nieuwe berekening strenger voor voedingsmiddelen met een hoog suiker- of zoutgehalte

Met de nieuwe berekening mikt de internationale stuurgroep op een verfijnder onderscheid tussen producten binnen een bepaalde categorie. Bovendien wil men de beoordeling nog beter in lijn brengen met de belangrijkste voedingsrichtlijnen van de Europese landen. Zo krijgt water als enige drank een Nutri-Score A en zal het gebruik van kunstmatige zoetstoffen een slechtere beoordeling opleveren. Suikerrijke voedingsmiddelen – denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen of smeerbaar beleg – zullen bijna altijd uitkomen bij een score van D of E.


Andere belangrijke herzieningen van het algoritme:

  • volkorenproducten scoren beter dan geraffineerde voeding
  • plantaardige oliën krijgen een betere beoordeling dankzij de aanwezigheid van onverzadigde vetzuren
  • noten en granen verdwijnen uit de groep groenten en fruit en worden ingedeeld bij vetten en oliën
  • gevogelte krijgt vaker een A-label, terwijl rood vlees strenger wordt beoordeeld (C)
  • vette vis als bron van omega 3-vetzuren scoort beter dan andere soorten

Toepassing

Met deze aanpassingen wil men gezondere voedingskeuzes bij het publiek bevorderen en producenten motiveren om de samenstelling van hun voedingsmiddelen te verbeteren. In de praktijk zal het moeilijker worden om een Nutri-Score A te behalen.

 

  • Voor producten die al een label hebben, moet de berekening volgens het nieuwe algoritme zo snel mogelijk gebeuren. Er is een overgangsperiode van 24 maanden voorzien.
  • Nieuwe producten moeten vanaf januari 2024 het label op basis van de aangepaste berekening tonen.

Nutri-Score in detail

De berekeningsfiche vind je op de website van FOD Volksgezondheid.